חמלה ואיך היא משפיעה על עולם העבודה

מהי חמלה ?

קיימות מספר רב של הגדרות לחמלה. אך לפני הכל, חמלה מאופיינת בקבלה וחוסר שיפוטיות כלפי עצמנו, כלפי הזולת וכלפי האירוע עצמו.

חמלה מתבססת על אמפטיה אך בנוסף לאמפטיה יש בה את הדחף לפעולה חברתית ולא רק את היכולת להרגיש את המקום של האחר.

 

מהי חמלה עצמית ?

חמלה עצמית, משמעותה להתייחס אל עצמנו באותן אדיבות, אכפתיות ודאגה שנתייחס אל אדם אהוב ( Dr. Kristin Neff) .

בחמלה עצמית אנחנו מקבלים את היותנו בני אדם לא מושלמים, החיים בעולם שאינו מושלם. באקט של חמלה עצמית אנחנו מכירים במגבלות שלנו ומקבלים את הטעויות שלנו. חמלה עצמית היא סוג של קבלה וסליחה לעצמנו.

בודהא הסביר את נושא החמלה העצמית במשל החיצים. הוא שאל את הנזירים והנזירות: “מה יותר כואב, להיפגע מחץ אחד או להיפגע מכמה חיצים”? זו כמובן שאלה רטורית כי התשובה מאוד מובנת מאליה, שכמובן עדיף להיפגע מחץ אחד מאשר מעוד חץ ועוד חץ

הבודהא טען שהחץ הראשון הוא חוויה שקורית לנו,  מאירוע קשה שאנו חווים במהלך חיינו  והחיים מטבעם מזמנים לנו אירועים קשים ושונים, דרך התמודדות עם קשיים בחיי היומיום הן ברמה האישית והן ברמה המקצועית, אולי איזשהו רגש לא נעים – זה חץ אחד. כאשר למשל מופיע צער, מופיעה קנאה, מופיע שיפוט, מופיע שעמום, מופיעה בדידות, אנחנו יכולים לראות איך אנחנו יכולים לפגוש את החוויה, מה שהיא לא תהיה, ואת הרגש,  איזה רגש שלא יהיה, בלי לשפוט את עצמנו, בלי להפוך את הופעת הרגש המסוים לבעיה. השיפוט העצמי והמחשבה שזה לא צריך לקרות, זה עוד חץ ועוד חץ שאנו ממשיכים לירות אל עצמנו. אנחנו שופטים את עצמנו, אנחנו חושבים שאנחנו לא בסדר בגלל שהרגש הזה הופיע, אנחנו מנסים להיפטר ממנו ומייחלים לחוויה רגשית אחרת.

באופן שבו אנו שופטים והודפים את החוויה כפי שהיא ברגע זה, זה להוסיף על הקושי הראשוני עוד חץ ועוד חץ בעוד שחמלה עצמית כוונתה הינה הפוכה הינה לקבל את כל מה שעולה, להכיל את קשת הרגשות ואת הסבל ולהתבונן בעיניים טובות ואוהבות בעצמנו.

2101138554_compassionatwork.jpg.dfeab2a7377716bbdd3a1f27ba91acc0מדוע אנו צריכים חמלה בעבודה בארגונים ?
בשנים האחרונות מתברר כי לחמלה השפעה לא רק ביחס שלנו לאנשים הקרובים לנו, אלא גם ביכולת שלנו לתת שירות טוב יותר ללקוחות, לצמצם את השחיקה בעבודה, לתרום לדימוי העצמי שלנו , לחזק את יכולות הניהול שלנו  ולהתמודד טוב יותר עם האתגרים השונים במרחב הארגוני במציאות תחרותית עד מאד הנתונה לשינויים רבים.

בספר מ2017 המסכם מחקר שנערך במשך 15 שנה אודות חמלה בארגונים:

Awaking   Compassion at Work: The Quiet Power That Elevates People and Organizations

טוענות הכותבות Monica Worline and  Jane Dutton  כי החמלה, מעניקה יתרונות תחרותיים ברי-מדידה בתחומים כמו חדשנות, שיתוף פעולה, איכות שירות,  מוטיבציה ושימור עובדים. חשוב להדגיש כי החמלה, גם אם העובד חווה אותה אישית או רק צופה בה, תורמת לתפיסת הנאמנות ומחברת בין העובדים לארגון.

הטמעת גישה ניהולית של חמלה משפיעה על תהליכי העבודה בארגון ועל טיב מערכות היחסים בין העובדים. ממצאי הספר מראים שבארגונים בהם הוטמעה גישה של חמלה בניהול העובדים,  היו השפעות משמעותיות ביכולת לגייס ולשמר עובדים כישרוניים, להניע עובדים לפעולה, לחבר לחזון הגדול של החברה ולגרום לעובדים להרגיש תחושת שייכות וערך .

מהממצאים  גם עולה כי חמלה מאפשרת התמודדות טובה יותר עם המתח שנוצר מאוירת השינוי, בונה ביטחון לעובד במדיניות המאפשרת לו לטעות ולראות בטעויות כחלק מתהליך הלמידה והיצירה ובכך הן מחזקת את ההערכה העצמית של העובד ביכולותיו ובאפשרויות העומדות בפניו לבוא לידי ביטוי ולתרום לארגון, הקשר עם המנהל / ים בארגון מתחזק ונבנה מערך אמון הדדי בין המנהלים לעובדים ובין העובדים בצוותים השונים. כל איכויות אילו מהוות יחדיו קרקע פורייה לנטילת  יוזמות וסיכונים המובילים לעלייה ביצירתיות ובחדשנות.

 

מקורות:

  • Neff, K. D. (2012). The science of self-compassion. Compassion and wisdom in psychotherapy, 79-92.
  • Awakening Compassion at Work: The Quiet Power That Elevates People and Organizations by  Monica C. Worline , Jane E. Dutton

bc22303eea0bcad3f4b8e56471f2b113

 

  1 comment for “חמלה ואיך היא משפיעה על עולם העבודה

Leave a Reply