ההבדל הגדול בתהליך קבלת החלטות בין “פשרה” ל”בחירה”

CostsBenefits

אנשים הנמצאים לאורך זמן בתהליך של חיפוש עבודה, נוטים לצמצם ולהגביל את הציפיות שלהם ממקום העבודה הבא . ממקום שחווה קושי ,עייפות ותסכול מתחיל השיח על הצורך להתפשר ולסגת מרמת הצפיות עימה התחילו את תהליך החיפוש. פשרה במהותה מגיעה ממצב  תודעתי של דחק, מצב של חוסר ברירה. במהלך אימוני קריירה אני שומעת הרבה  את הקולות הבאים: ” לשוק אין כרגע הרבה משרות להציע לי , אז חייבים להתפשר” , “אני בן 48 אז אני חייב להתפשר ”  “אני מחפש עבודה כבר חצי שנה והגיע הזמן להתפשר” ועוד .

ב”שפה האימונית” לא משתמשים במילה פשרה. במקומה נהוג להשתמש במונח בחירה.  ההנחה הינה שהאדם יכול בכל עת לבצע בחירה מתוך סל האפשרויות העומדות בפניו. בשונה מפשרה המתורגמת למקום של אילוץ, קורבנות ופגיעה ברצון האמיתי של האדם, באה הבחירה ממקום של עוצמה, חיבור לליבת הרצון והתשוקה לעשייה, ומאתגרת אותנו להבנה שלכל בחירה שאנו עושים מוצמד תג מחיר.

השינוי  המהותי בתפיסת המחשבה הינו שהאדם מוכן לקחת החלטה ולהיות שלם עם המחירים הנגזרים ממנה.

מרגע שהחליט האדם להכיל את המחירים הנגזרים מבחירתו, החלטה זו הופכת להיות “בחירה מושכלת” בשונה מפשרה. הבחירה ממקום המודע לתשלום המחירים  הנגזרים מהחלטה זו, מחזיר את השליטה ואת העצמאות בקבלת ההחלטות חזרה לידי האדם. בידי האדם שוב יכולת הבחירה באם ליישם החלטה זו ובאם לאו.

תרגיל פשוט ומצויין המשמש בעיניי כלי חשוב בתהליך קבלת החלטות על : מקום עבודה חדש /כניסה לתפקיד /תחום  חדש  הינו: טבלת רווחים ומחירים.

טבלה זו נראית במבט ראשון ככלי מאד טכני וקר אך אין זה כך. הטבלה אמורה להכיל ולשקף את  הערכים המרכזיים המנהלים את חיינו. הטבלה מאפשרת לנו לראות היכן ערכים אילו מופיעים בטור הרווחים והן בטור המחירים. מרגע שרשימת המחירים רשומה “שחור על  גבי לבן” ונבחנת בקפידה מול טבלת הרווחים, קל לראות מה נרשם תחת כל עמודה ואילו ערכים באים לידי ביטוי בטור הרווחים ובטור המחירים. טבלה זו הופכת לכלי המשקף ומחדד עבורינו מהם הערכים החשובים לנו ביותר  על פיהם אנו רוצים לנהל את חיינו, ואילו מחירים כתוצאה מבחירה כזו או אחרת אנו נידרש לשלם. מרגע שקיימת נראות זו נוצרת בהירות וכלי זה הופך להיות יעיל ומזרז תהליכי קבלת החלטות.

שימו לב לדגשים הבאים בעבודתכם עם טבלה זו :

  • רשימת רווחים הגדולה מרשימת המחירים אינה אישור מיידי לקחת את התפקיד המוצע:

לדוגמא יכול להיות שברשימת המחירים הקצרה רשום מחיר שיושב על ערך מרכזי של האדם ומספיק שהוא קיים בכדיי לשלול אופציה זו. לדוגמא- אם הערך הגבוה המנהל אותי הוא ערך ההורות, אמנע מלקחת תפקיד הדורש ממני לעבוד ללא כל גמישות עד 20.00 בערב,  גם אם במקביל למחיר זה תהייה רשימה ארוכה ומפתה של רווחים פוטנציאלים.

  • רשימה ארוכה של מחירים אינה מובילה בהכרח למסקנה שיש לפסול את התפקיד המוצע:

לדוגמא ברשימת הרווחים מופיע הערך למידה ואתגר בתפקיד וזהו ערך מוביל ומרכזי עבורי. מולו יש רשימת מחירים ארוכה הכוללת : שכר נמוך יותר מהמצופה, זמן נסיעה ארוך יותר למקום העבודה, ישיבה במרחב פתוח בשונה ממשרד ועוד. במצב זה יש לשער שטבלה זו תדגיש את הרווח המשמעותי הזה למול המחירים ואוכל להכיל את המחירים בתמורה להמשך הפיתוח האישי והמקצועי שלי .

מכאן שבסופו של יום רשימת הרווחים צריכה להיות בהלימה לערכים המרכזיים החשובים לכם  ורשימת המחירים צריכה להכיל מחירים שאינם במהותם פוגעים בערכים המרכזיים שלכם. מקום זה של בחירה מגדיל את הסיכויים שתוכלו להנות מההחלטה שקיבלתם לאורך זמן, תוך סיפוק והבלטת הרווחים שיש בצידה לאור ההכנה והבשלות שלכם להשלים עם תג המחיר.

Leave a Reply