משיפוט להתמרה

freedom

משיפוט להתמרה

 “לעולם איננו מוצאים באחרים קו אופי שאינו נמצא, במידה זו או אחרת בנו עצמנודיוויד יום

שיפוט עצמי ושיפוט האחר הינם ממקורות הכאב הגדולים ביותר שלנו, היות והם יוצרים את המכשולים העצמיים החזקים ביותר המעכבים אותנו או אף מונעים מאיתנו להגיע לכדי הגשמה עצמית וחווית הצלחה אישית ומקצועית.  אי-שיפוטיות הינו אחד מהמאפיינים הבולטים של אנשים מצליחים ומאושרים המתירים לעצמם לטעות, מתעכבים כנדרש ללמוד מכך, הקמים מחווית כישלון או משבר וממשיכים הלאה.

על מנת להפסיק לשפוט אחרים אנו צריכים לפני הכל להכיר בעובדה שהשיפוט שלנו מתבסס על ניסיון החיים הפרטי שלנו ועל הפרשנות הסובייקטיבית שלנו לניסיון חיים זה. ניסיון החיים שלנו מושתת על אוסף של אמונות אישיות, אותן אמונות שאספנו לאורך כל חיינו. בחלקן אלו אמונות שהוטבעו בנו  בילדותנו ואנו מקבלים אותם ללא עוררין גם בבגרותינו. פעמים רבות אנו לא ערים ומודעים לאפשרות לבחון אותן אמונות מחדש, לעדכנן ואף לקרוא עליהן תיגר. 

איך משתיקים את המבקר הפנימי ?   

במקום לשפוט –התבוננו ולימדו: נסו לבחון במבט חיצוני ומנותק את מחשבותיכם ועשייתכם ללא שיפוט, נסו לבחון מה הניע אתכם? מה הוביל אתכם לעשייה זו? מה הנחה אתכם בתהליך קבלת ההחלטות שלכם?  אם אנו רוצים להעלות  את רמת המודעות שלנו לתהליך השיפוט העצמי נידרש לעבודה עצמית ותרגול. נצטרך להבין את עצמנו טוב יותר,  נצטרך לחקור את מקור המחשבות שלנו ואת טיבן. מרגע שנבין ונפנים נוכל להתחיל להגמיש ולשנות דפוסי החשיבה.

     אחד הכלים להרחבת המודעות הינו דרך מענה לשאלות כגון :

  • מתי אנו נוטים לשפוט אחרים?
  •  על מה בעיקר אנחנו נוטים לשפוט את האחרים?
  • שיפוט עצמי עם כל הסבל הכרוך בו משרת גם מטרות- על מה אנו צריכים לוותר?
  •  באם נוותר /נקטין את ממדי  השיפוט מה יתאפשר לנו ? מה נרוויח מזה?

 

  • תרגול קבלה עצמית וחמלה : יש הקבלה בין הדרך שאנו שופטים את עצמנו לבין הדרך בה אנו שופטים אנשים אחרים. שיפוט האחר נובע קודם כל מהשיפוט העצמי הסובייקטיבי שלנו. האחר הינו סוג של מראה לעצמנו. הוא בא להעביר לנו מסרים,”שיעורי חיים”, לשקף לנו נקודות להתפתחות ושיפור עצמי. באם רק נשכיל לראות כל אינטראקציה שמתקיימת בנינו לבין האחר יש בה  ערך של למידה עבורינו.  מכאן שעבודה של קבלה והכלה עצמית תאפשר לנו לקבל ולהכיל את השונה ואת האחר. הנכם מוזמנים לתרגל זיהוי של אותו “מבקר פנימי” קשוח ודעתן היושב בראשו של כל אחד מאיתנו. אילו טיעונים הוא מביא? אילו טיעונים ניתן להביא לו כנגד? הרשו לעצמכם לסנגר על אופן התנהלותכם ולהכניס הומור וקלילות לדיונים עימו. לקבל את עצם היותכם לא מושלמים. לקבל את עצם היותכם אנושיים. היכולת לסלוח לעצמנו, להודות בטעויות ולהבין את הערך שלהן ללמידה עתידית תפחית את רמת השיפוט שלנו הן כלפי עצמנו והן כלפי האחר. חמלה תאפשר לנו רגשית לקבל את הטעויות, הכשלים והנקודות שהיינו רוצים לפתח ולשפר בעצמנו. מקום שיאפשר לנו להיות ממוקדים ב: “מה אני יכול ללמוד מתוך מה שקרה” ? מקום של לקיחת אחריות למול המקום הקורבני השואל : “למה זה קרה לי” ? ככל שנתרגל קבלה עצמית וחמלה כלפי עצמנו פנימה, כך נוכל להרחיב את יכולותינו לקבל את הזולת,להבין ולהכיל את דרכי התנהלותו ולגלות חמלה בעת הצורך.

 

  •  תרגול חשיבה חיובית אנו  נוטים לחשוב באופן שלילי, השוואתי וביקורתי ולכן אין זה מפתיע שבדרך כלל כך גם אנו שופטים אנשים אחרים. הרגילו את עצמכם להסתכל על עצמכם באור חיובי ולחפש את החיובי אצל זולתכם. בכל סיטואציה תמיד תוכלו למצוא משהו חיובי לחשוב עליו. בתחילה זה יכול להיות קשה אך תרגול מתמיד יהפוך את זה להרגל חיובי בחייכם.

 

ככל שניישם עבודה עצמית זו, כך נתיר  אט –אט את כבלי השיפוט ונרחיב את  הפוטנציאל שלנו להתמרה ומעוף.

 

Leave a Reply