מנהלים מנהיגים

leader

ראשית חכמה למנהיג כי הוא שיקבע את הדוגמא.” סון טסו.

תחום פיתוח מנהלים ומנהיגות הינו תחום רחב שמסקרן ומאתגר אותי. במסגרת קריאתי בתחום נחשפתי למאמר מעניין שפירסם פרופ דרי, פרופ למדעי המדינה ומדיניות ציבורית מאוניברסיטה העברית. חוקר, מרצה וחבר סגל ב”מכון מנדל למנהיגות”.

ההתנסות של פרופ דרי בהקמת בי”הס למנהיגות ציבורית באוניברסיטה העברית סיפקה לו שתי נקודות מבט לא שיגרתיות על מנהיגות: “מנהיגות היא ביטוי עצמי ולא תוצאות. מנהיגות היא מעשים ולא תכונה רציפה”. בקיצור מנהיגות היא לא מה שחשבתם….

למרות מחקרים רבים עד מאד לאורך כל השנים, נשאר מושג פוטנציאל המנהיגות עמום ושנוי במחלוקת.

פרופ דרי אימץ 2 הנחות יסוד :

1.שאלת המנהיגות אינה שאלה טכנית של ניהול או עוצמה אלא שאלה בסיסית יותר הנוגעת למשמעות החיים של  כל אחד מאתנו. רוב ההגדרות דיברו במונחים של מונהגים ויכולת השפעה. ההתייחסות האחרת נוצרה כבר אצל החוקר וורן בניס  (חוקר שהקדיש עשרות שנים לחקר הניהול והוראת מנהיגות וייעוץ למנכ”לים של חברות ענק בארה”ב)

,המדבר במונחים של תפיסה אחרת- זו שמדגישה את עולמנו הפנימי. הטענה הבסיסית הינה שמנהיג הינו אדם המודע לעצמו הבוחן לאורך הדרך את חייו. השואל את השאלות : מי אני? ומה אני עושה כאן? על פי תפיסה זו מנהיג הינו “אדם היודע להנהיג  כראוי את חייו”.

2. המושג מנהיגות אינו מתאר אדם , תכונה או תפקיד אלא מעשים בפועל. הנחה זו מפנה את המושג מנהיגות החוצה ועושה הבחנה חשובה בין התפקיד שאדם ממלא בארגון ובכירות תפקידו לבין מעשיו בתפקיד. ומהם מעשיי מנהיגים? “מעשים החורגים מגבולות המוכר והבטוח על מנת לשרת ולהיטיב. עשייה המכוונת למען טוב לכלל האנשים מסביב.”

התובנה העולה ממחקרו של פרופסור דרי היא שהעיסוק בתכונות הנדרשות בכדיי להיות מנהיג, (גישה שהייתה מקובלת בעולם המחקר לאורך שנים) לא הניב תוצאות מעניינות. רשימת התכונות רק התארכה והמחלוקות רק גברו. מכאן שהעברת תשומת הלב מתכונות ותפקידים למעשים בפועל יש עוד יתרונות:

  • על פי תפיסה זו כל אחד יכול לגלות מעשה מנהיגות. לא חייבים להיות מנהיגים בתפקידים בכירים בכדי לבצע מעשה של לקיחת יוזמה וגילוי מנהיגות.
  • מנהיגות יכולה להפוך למודל לשאיפה והגשמה של כל אדם בכל תחום.
  • יש אפשרות להיות “מנהיג לשעה”. להתחבר למעשים שעשינו או היינו שותפים להם שיש בהם מודל של מנהיגות והשראה לאחר. חשיבה זו מעצימה ומקלה על השיפוט והביקורת שלנו לגבי תפקידנו ומידת תרומתנו ביום יום.

לסיכום:

מנהיגות היא איפוא, פוטנציאל הגלום בכל אחד ואחת מאתנו לעשות מעשי מנהיגות -להגות, ליצור או לפעול מחוץ לגבולות המוכר והבטוח בכדיי להיטיב עם סביבתנו.

מכאן שלא עוד יחידי סגולה המצליחים אלא כל אחד מאיתנו בעל פוטנציאל לעשייה ייחודית המביאה עמה תרומה וערך.

אני מתחברת לממצאי המחקר הזה והוא מחזק בי את ההכרה בחשיבות אימון והדרכת מנהלים באופן שייאפשר להם בראש וראשונה להתחבר לערכים המנהלים אותם ולתפיסת הניהול הייחודי שלהם. השלב הבא הוא למקד ולבחור את סוגי העשייה ההולמים ומייצגים מנהיגות ויכולת הובלה ומתן דוגמא אישית לשאר אנשי הצוות, הקולגות והנהלת הארגון.

בהמשך הבנות אלו ניתן באימון והדרכת מנהלים להעצים את היכולות המנהיגות של המנהלים בארגון ולשפר את אופן השפעתם על הצוותים אותם הם מנהלים דרך מתן דוגמא אישית בעשיה חדשנית ויזמית.

Leave a Reply