החשיבות של היתרון היחסי

“מכָּל מְלַמְּדַי הִשְׂכַּלְתִּי” הוא ביטוי שמשמעותו כי גם אדם חכם וידען יכול ללמוד מכל אחד – גם ממקור בלתי צפוי. מקור הביטוי בספר תהילים: “מִכָּל מְלַמְּדַי הִשְׂכַּלְתִּי, כִּי עֵדְוֹתֶיךָ שִׂיחָה לִי.” (קי”ט, צט), והוא מופיע במשמעותו זו כבר במסכת אבות, שם הובא מאמרו של בן זומא: “איזהו חכם? – הלומד מכל אדם, שנאמר: ‘מכל מלמדי השכלתי'”.‏[1]

במהלך תהליך מרתק של אימון קריירה, למדתי מספר שיעורים חשובים ממתאמן חכם ,יצירתי ומאתגר. התובנות מהתהליך מולו הן רבות, ואני רוצה לשתף בתובנה אחת מהותית שהינה:

 החשיבות של יצירת יתרון יחסי בשוק העבודה.

תוך בחינת תפקידים אסטרטגים וניהוליים מתאימים למתאמן עלו הרבה קשיים למצוא תפקיד בכיר ההולם את הציפיות. למרות נתונים מצויינים וניסיון מקצועי מרשים, שוק העבודה התגלה כשוק רווי המוצף מועמדים מצויינים. כמו כן השוק מתמקד בגיוס עובדים עם התמחויות מאד ספציפיות בתחומים הטכנולוגיים השונים. ניתוח נתוני השוק הביא לשאלה: ” איך מייצרים יתרון יחסי ,מיתוג ובידול מקצועי ?” 

במהלך תהליך האימון פרץ המתאמן את גבולות הידוע והמוכר ופנה ללמוד תחום התמחות טכנולוגי חדש שיביא לו ערך יחסי ויבנה אותו כמומחה תחום.

הדרך התחילה בבחינת צורכי השוק, מיפוי והבנת תחומי הידע המבוקשים כיום ביותר, כאלו שיש להם פוטנציאל להמשכיות גדילה והתפתחות בטווח הרחוק יותר. תחום שייצור יתרון יחסי חזק למתמקצעים בו. משם ניתן היה להגיע למיקוד ובחירה בתחום אחד.

הפרמטרים לבחירת התחום (מעבר להיותו מבוקש בשוק) היו: אופק של למידה והתפתחות אישית ומקצועית, מקום שייאפשר להביא לידי ביטוי יכולות וכישורים, ערך התרומה בתחום זה, ולא פחות חשוב התשוקה להכנס לעולמות תוכן אילו ולהתמקצע ולעבוד בהם. מרגע שהיה שילוב בין המרכיבים הללו ניתן היה לבחור ולהתחיל בתהליך של למידה רכישת כלים וידע חדש.  הנה כך אתגר מקצועי חדש נולד.

פריצת דרך זו נבעה מתוך מחשבה יצירתית שאיפשרה לעקוף את תנאי המציאות ולברוא עיסוק מקצועי חדש ומאתגר הפורץ את גבולות הקיים.

הבחירות בתחום חדש כמובן אינן טרוויאליות והן מגוונות ורבות. המכנה המשותף לכולן הינו שהתמקצעות חדשה דורשת  נכונות להשקעה רבה, סבלנות, נחישות והתמדה. תהליך החשיבה היצירתי הפך בפועל למנוף ליצירת מקצוע חדש ומבוקש וליצירת יתרון יחסי גבוה ומיתוג.

המתאמן הפך למומחה תחום העובד כיום מול ארגונים רבים בארץ ובחו”ל וידיו מלאות עבודה יצירתית ופורה.

תהליך זה עורר בי השראה ומאתגר אותי לחשוב יותר מחוץ לקופסא וכמו מתאמניי, להמנע מלקבל נתונים מעכבים כמציאות שיש להשלים עימה. כל מציאות ניתנת לפרשנות ולשינוי כל עוד אנו מעזים  לאתגר את עצמנו למקום הרבה יותר גבוה. מקום הדורש מאיתנו  לצאת מ”איזור הנוחות” ( שגם אם הוא מאד לא נוח ,הוא הידוע והמוכר), להיפרד מדפוסי קורבנות ופסיביות, ולהמר על דרך חדשה תוך נכונות להשקיע ולשלם את המחירים שהיא גובה. הרווחים עשויים להיות  מפעימים ובעלי ערך רב.

Leave a Reply